Crisis

Door 'Sjef Kok'

 

Gisteren met veel verbazing gekeken naar de uitspraken van de Griekse premier. Ik ben zeker geen macro-econoom, maar heb uiteraard wel een, wellicht meer dan gemiddelde, interesse in de macro-economische ontwikkelingen. Al vanaf het begin van de crisis volg ik de ontwikkelingen op de voet en tracht hierbij met gewoon gezond verstand mijn eigen analyses te maken. Vanaf de start van de crisis (enkele jaren geleden) voorspelde ik een groot drama. Naar mijn mening ligt de belangrijkste oorzaak van deze enorme crisis bij het electronische geld. Voor de introductie van het electronische geld moest men om geld te creeeren de geldpersen nog aanzetten, tegenwoordig wordt er met 1 druk op de knop het saldo op de lopende rekening verhoogd. Mijn kennissen, die ook geen macro-economen zijn, snapten toentertijd al niet hoe de Verenigde Staten zo eenvoudig geld wist te vinden om banken en het financiele systeem te redden. Met 1 druk op de knop wordt het saldo van de VS met enkele duizenden miljarden verhoogd en daarmee verrichten ze dan de noodzakelijke impulsen. Vroeger moest daar nog fysiek goud tegenover staan, maar die waardevolle eis is al in een vroeg stadium door de VS losgelaten, hetgeen de weg vrijmaakte voor het onbeperkt creeeren van geld zonder dat hier waarde tegenover staat. Europa doet nu precies hetzelfde. De Europese Centrale Bank koopt obligaties op (welke dat geven ze niet bloot) met geld dat er niet is. Ofwel met gecreeerd geld. Het hele systeem is gebaseerd op lust en bedrog. De hoop resteert dat het ooit beter zal gaan en de problemen vanzelf verdwijnen. Stel dat de economie weer aantrekt, dan zal het effect van het gecreeerde geld snel zichtbaar worden...een enorme inflatie (ook wel hyperinflatie genoemd). Voordeel van inflatie is dat de schulden zullen afnemen. Stel dat de inflatie 5% bedraagt, dan neemt mijn hypothecaire schuld ook af met 5%. Voor consumenten uitgaven is inflatie echter zeer gevaarlijk. Indien de lonen niet met de inflatie stijgen, dan betekent dit een daling van de koopkracht. Als leverancier of ondernemer zal de inkoop ook gaan stijgen met de inflatie, maar zie die dan maar door te berekenen richting de consument. Ik zie de komende maanden/ jaren de economie niet krachtig opleven. Sterker nog....ik ben van mening dat we het ergste nog moeten krijgen. De aangescherpte eisen voor de bancaire sector, zal de kredietverlening voor MKB bedrijven ook niet positief stimuleren. Ondernemingen die nu dus al in zwaar weer zitten kunnen naar mijn mening hun borst nat gaan maken.  Deze tijden vragen om een out of the box benadering om zaken te kunnen blijven doen in tijden waarbij het geld steeds meer opraakt.....Anderhalf jaar geleden zag ik een documentaire over de 'Geluksbank' een initiatief waarbij partijen onderling elkaar diensten aanbieden, zonder dat hier geld bij komt kijken. De slager levert vlees aan een horeca-onderneming en krijgt hier een paar etentjes voor terug. Of de jurist die gratis advies komt geven en als compensatie een keer de kok thuis op bezoek krijgt. Ik heb dit initiatief recent eens uitgeprobeerd in mijn eigen onderneming en met succes....1 van mijn gasten, een goede advocaat, was net bij een reorganisatie ontslagen. Ik vertelde hem over de Geluksbank en dat vond hij wel een aardige. Hij heeft zijn ondersteuning geboden bij een dispuut met een buurman en ter compensatie mag hij bij mij maandelijks komen eten. Het blijkt dus te werken.....binnenkort gaan we dit initiatief verder uitwerken. Ik ben nu naar naar mijn webdesigner om bij hem te gaan koken......