(Kool) zurige controle

Door 'Sjef Kok'

 

Laatst kwam er een collega ondernemer naar mij toe met de vraag of ik hem kon helpen. Hij had een naheffingsaanslag ontvangen van de 'mannen' van De Belastingdienst. Mijn eerste reactie: dat regel je toch met je accountant/ boekhouder? De kleur van zijn gezicht werd roder dan de kleur van de perzische tapijten op de tafels in zijn café. Klaarblijkelijk had er een controle plaatsgevonden. Volgens de mannen in grijze pakken was er sprake van onvolledige omzetverantwoording. De omzet bier was gecorrigeerd met maar liefst € 20.000 met de bekende gecorrigeerde aangiften en aanvullende boetes tot gevolg. Mijn collega ondernemer ontving jaarlijks klaarblijkelijk wel eens wat fusten bier, zonder dat hier een nota tegenover stond. Nou is het algemeen bekend dat er wel eens wat 'verkeerd' kan gaan in de horeca. Een kassa die even niet werkt, een doosje wijn dat toevallig gevallen was etc. Laten we eerlijk zijn....als we naar de gemiddelde verdiensten van een horeca-onderneming kijken (op papier)  dan vraag ik mij ook wel eens af hoe ze het toch doen. Een beetje huishouden heeft toch al gauw minimaal € 1.000 netto per maand nodig om van rond te komen. Sommige horeca-ondernemers presteren het jaar op jaar om een lager netto inkomen aan te geven. Er moet dan wel sprake zijn van 'neveninkomsten'. Zelfs mijn neefje van drie begrijpt dat. Maar terug naar het bier verhaal. Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Ook wil een gemiddelde caféhouder zijn gasten een mooi glas bier presenteren, dus af en toe de leidingen laten reinigen is in de sector niet vreemd. Dat er jaarlijks dus behoorlijk wat liters 'verspilt' worden is tot op zeker hoogte uit te leggen. Let wel dat de grijze heren dagelijks bezig zijn om de statistieken van bierige bedrijven te analyseren. Extreme afwijkingen ten opzichte van collega-ondernemers leiden veelal tot een diepgaander onderzoek. Maar zelfs bij extreme afwijkingen kan er nog weleens een legitiem argument gevonden worden...zodat de heren zich weer even koest houden. Ik vroeg de collega-ondernemer daarom naar de gemiddelde brutomarge op zijn bier zoals deze in de boeken stond. Hij vertelde mij dat dit 72% was. Helemaal niets mis mee dus. Mijn collega-ondernemer snapte er dus niets van dat De Belastingdienst überhaupt argwaan had gekregen. Ik moest hem uitleggen dat voor het tappen van bier koolzuur benodigd is en dat koolzuur bij uitstek geen product is dat 'verloren' kan gaan. Niemand wil meemaken dat een fles koolzuur ontploft.....Oftwel op de inkoopfacturen van de Brouwerij stonden diverse inkopen van koolzuurcilinders. Het aantal liters koolzuur stond niet in verhouding tot de hoeveelheid verkocht bier. Op basis van de 'statistieken' kon De Belastingdienst op de komma nauwkeurig berekenen hoeveel liter bier met koolzuur was gemengd......Biertje?